21 marraskuuta, 2015

Liza Marklund: Halkovaras

Tumma nainen liukui varjona puiden välistä ääneti, henkeään pidättäen, valppaana.
Vedtjuven (1999)
Liza Marklund
suom. Katriina Huttunen
Otava 2010
48 sivua
(Ilmestynyt aikaisemmin Joulutarinoita-kokoelmassa,
Helmi Kustannus 2003)
BC-kirja
GR: 2 tähteä
★½

Toisin kuin koko muu maailma tuntuu olevan, minä en ole erityisemmin kiinnostunut skandidekkareista tai Nordic Noirista, millä nimellä sitä nyt haluaa kutsuakaan. Liza Marklund ilmeisesti on yksi suosituimmista kirjailijoista kansainvälisestikin, mutta oma tutustumiseni genreen rajoittuu Millennium-trilogian ensimmäiseen kirjaan, jonka työllä ja tuskalla sain luettua loppuun.

Minä odotin tästä pikkuisesta joulukirjasta näin pikkujouluaikaan sopivaa lämminhenkistä tarinaa, mutta enemmänkin tämä oli realistinen. Lisäksi halkojen varastaminen on melkein ruoan varastamiseen verrattava rikos, sillä jokainen voi kuvitella, millaista olisi elää talven yli lämmittämättömässä talossa. Ongelmaksi muodostui se, että yksikään hahmoista ei osoittautunut kovin sympaattiseksi, ei edes rikoksen uhri, ja vaikka olisin kuvitellut, että Marklundin sankari Annika Bengtzon olisi noussut esiin mielenkiintoisena hahmona, jonka seikkailuja haluaisi myöhemminkin lukea, niin hänestäkin sain varsin tympeän vaikutelman, ja tietenkin hän tajusi asiat nopeammin kuin toiset. Lisäksi yllätyin siitä, että Marklundia pidetään feministisenä kirjailijana, itse en nimittäin saanut sellaista kuvaa.

Mutta onneksi kirjanen oli lyhyt, joten siihen ei tuhlautunut liikaa aikaa. Plussaa kirja saa Piki-kissasta, hän olikin ainoa otus kirjassa, jonka olisin halunnut tavata. Pidän varsin epätodennnäköisenä, että lukisin tulevaisuudessa enemmänkin Marklundia, mutta todennäköisyys oli varsin pieni alunperinkin. Ainakin kirjan täytyy kuulostaa todella mielenkiintoiselta.
- Kaikki on nyt teistä itsestänne kiinni, hän sanoi, sulki oven ja astui ulos lumeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti ilahduttaa aina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...